TORO3-1920x545

Klimavennlig mat

Vi ønsker å gjøre det lettere for deg å servere god og smakfull klimasmart mat til dine gjester.
Se etter Klodemerket – vårt klimamerke for mat.

Klimasmart mat er trendy

Stadig flere av oss ønsker å spise mer klimasmart mat. Både fordi vi ønsker å spise litt grønnere, litt bedre og litt sunnere.

Vi mener det må være enkelt å forstå hvordan maten vi spiser påvirker klimaet. TORO har tatt initiativ til å starte med klimamerking av mat – vi merker TORO-produktene som har lavt klimaavtrykk, og kommer med klimasmarte oppskrifter og serveringsforslag. Med innføring av Klodemerket ønsker vi å gjøre det lettere for deg å servere klimasmart mat!

toro.no kan du lese mer om klimamerkingen vår.

Matglede-720x450
Jpg-_nett-klodemerke_1575x1050-720x450

Hva er Klodemerket?

Akkurat som Nøkkelhullmerket veileder om hva som er sunn mat, viser Klodemerket deg hvilke produkter, oppskrifter og menyer som har et lavt klimaavtrykk. Lavt klimaavtrykk  betyr at det bidrar til  å nå FNs mål for global oppvarming.

Vi bestemmer hvilke produkter som skal få Klodemerket ut fra en klimaskala. Skalaen lar oss rangere produktene våre ut fra om de har høyt, middels, lavt eller veldig lavt klimaavtrykk. Det er kun de produktene som har lavt eller veldig lavt klimaavtrykk per porsjon som får lov å smykke seg med Klodemerket.

Slik fungerer klimaskalaen

Vi bestemmer hvilke produkter som skal få Klodemerket ut fra en klimaskala. Klimaskalaen tar utgangspunkt i FNs mål for global oppvarming. Vi vet nemlig at vi er nødt til å halvere dagens utslipp fra maten vi spiser. For en middagsporsjon betyr det at klimaavtrykket må ned fra ca. 1,6 kgCO2e per porsjon (som er dagens gjennomsnitt for en «vanlig» middag), til 0,8 kg CO2e .

På klimaskalaen tilsvarer nivået “middels” på skalaen dagens gjennomsnittsutslipp fra en porsjon. For at et produkt skal kunne merkes med Klodemerket, må klimautslippet for måltidet altså ned på nivået «lavt» eller «veldig lavt» på skalaen ligge på under halvparten av dagens snitt. Klimaskalaen er laget i samarbeid med det svenske forskningsinstituttet RISE.

Original-Klimatskala_00.TORO_KLIMAAVTRYKK_Tabell_Rityta-1-720x450

Smakfull, klimasmart mat

For å inspirere til å få flere til å spise mer plantebasert, må maten fortsatt smake skikkelig godt – og den må gi en god metthetsfølelse. Det garanterer vi 100% i alle våre serveringsforslag! Hva med å for eksempel lage en klimasmart Chili sin carne? Lyst til å vite mer om hvordan du kan lagre klimasmarte menyer og oppskrifter? Ta kontakt med oss!
Chili-sin-carne-720x450

Vi regner med "alt"

For å gjøre det enkelt – har vi har regnet ut klimaavtrykket per porsjon, basert på tilberedningen som står på TORO sin emballasje. Ingrediensene som er anbefalt tilsatt er også tatt med i utregningen, slik at du skal få et så realistisk bilde som mulig. I tillegg til råvarene, inngår også transport, emballasje og produksjon også i regnestykket.

rise_toro3-1920x662

Klimasmart produksjon

Når vi har startet med å regne på TORO-produktenes klimaavtrykk, får vi en innsikt i hvordan vi også kan forbedre oss, og hjelper oss å ta klimasmarte valg i utviklingen av nye produkter. Som direkte konsekvens av klimamerkingen, går vi nå inn i et forskningsprosjekt som ser på forbedrede metoder for tørking av mat, som igjen fører til mindre matsvinn og dermed også mindre miljøbelastning.

Relatert innhold

Åpenhetsloven

Åpenhetsloven Fra og med 1. juli 2022 trådte Åpenhetsloven i kraft i Norge. Formålet er å fremme virksomheters respekt for grunnleggende menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold ...
Les mer
Italiensk-langbord

Nyhetsbrev

Nyhetsbrev Få med deg siste nyheter fra Orkla Foods Norge
Les mer
pimp-picture-marius-720x450

Bakermester og pizzaekspert

Bakermester og pizzaekspert Thomas Stensrud Thomas Stensrud er utdannet baker- og konditormester, men det er baking som er hans store lidenskap. Alt handler om å ...
Les mer
orkla-matglede-01-22

Orkla Foods Brosjyrer

Orkla Foods Brosjyrer Her finner du brosjyrer og materiell for en rekke konsepter, med tilberedningstips og inspirasjon tilpasset bransjer, sesonger, måltidssituasjoner og spennende produktkategorier. Grønnere ...
Les mer
Banner-meierierstatning

Plantebasert meierierstatning

Plantebasert meierierstatning Nordmenn har blitt mer miljøbevisste, og tar stadig mer bærekraftige valg i mat- og drikkeveien. De senere årene har man blant annet sett økning i etterspørsel ...
Les mer
forskjellig-pålegg

Den komplette påleggspakka

Den komplette påleggspakka Våre pålegg spenner seg fra det sunne og næringsrike, til de søtere variantene. Felles for alle er at de er kjente og ...
Les mer