NATURLI’ cafe-sjefen: – Plantebasert handler om balanse

Siden august 2020 har NATURLI’ cafe på Skøyen servert digge, plantebaserte retter til befolkningen. Med på hele reisen har det vært en ernæringsfysiolog som mener at hemmeligheten er å ha et bevisst men avbalansert forhold til mat.

– Folk kan ha en bestemt oppfattelse av hva vegansk mat er. Derfor har det vært viktig for oss å vise at vi er her for smakens skyld.

Pernille Hellkås er daglig leder for NATURLI’ cafe, og snakker entusiastisk om ideen bak. Konsept-kafeen som for ikke så lenge feiret et halvt år er ikke bare en kafe. Det er også et perfekt sted for å teste ulike oppskrifter og produkter på kundene.

–For meg er det første møtet viktig. Hos oss skal terskelen være lav – vi snakker med kundene for å lære. Hvilke assosiasjoner er det vi skaper? Hva er de nysgjerrige på? Hva ønsker de? Det er viktig at vi tar kundens ønsker på alvor.

Handler om å se gleden hos kunden

NATURLI’ cafe åpnet dørene august 2020 på Skøyen. Kafeen serverer plantebasert mat, med utgangspunkt i produktene i NATURLI’-serien.

Hellkås engasjement for plantebasert kommer fra hennes lange interesse for mat og ernæring. Etter å ha tatt en master i ernæringsfysiologi, har hun jobbet med hvordan vi får folk til å spise sunnere – uten å moralisere.

– Jeg synes smak er veldig interessant. For meg handler det om å se gleden i kundenes ansikt når de ser hvor god den plantebaserte maten kan bli. Når man lager plantebasert mat skal det være minst like digg som om det var kjøtt: Retten bør være sprø og frisk, og full av ulike smaker som utfyller hverandre, sier Hellkås.

På NATURLI’ cafe har de jobbet mye med hvordan de presenterer de plantebaserte rettene. Istedenfor å insistere på at det er sunt og vegansk, har de ved å være bevist på hvordan de presenterer og prater om maten, bygget opp et univers som viser at mat som er bra for kropp og klode også kan være digg.

Enkelt å teste, enkelt å lage

– Det viktigste er ikke å fokusere på at det er vegansk – det kan bli litt heftig. Ofte har vi alle dager uten kjøtt uten å tenke over det. Rundt meg ser jeg flere og flere som gjerne bytter ut 2-3 måltid i uka, uten at de er veganere av den grunn. Det handler om å presentere det som noe man gjerne kan gjøre en gang i blant, uten at det blir noe ekstremt.

Pernille Hellkås mener at NATURLI’s produkter passer perfekt til nettopp dette. Med disse kjøtterstatningene kan alle enkelt bare bytte ut kjøttet med NATURLI’-produktet, og servere en plantebasert variant av favorittretten.

– I kafeen skal vi gjøre det litt mer spennende, men samtidig skal det være enkelt. Det må ikke være altfor komplisert. Det som er så digg med NATURLI’, det er faktisk ikke vanskelig. Man må ikke stå med masse tofu og grønnsaker – du har veldig enkel tilgang på digg mat.

Les mer om Naturli’ cafe her. 

– Det kommer til å eksplodere!

Fem år etter at fleksitarianer ble et av årets nyord, ønsker stadig flere å kutte ned på kjøttinntaket. NATURLI’ cafe-sjefen mener å se et generasjonsskifte – og er overbevist om at mer plantebasert mat er nøkkelen til fremtidens mat.

– Jeg tror at kjøtterstatninger kommer til å eksplodere! For mange handler dette om bærekraft og klima. Det kan være diffust og vanskelig å vite hva man skal gjøre, men med mat er det enkelt: Man kan starte med det som ligger på tallerkenen.

Da er det viktig at det man har på tallerkenen smaker digg og ser innbydende ut. Det er det arbeidet som gjøres på NATURLI’ cafe, og de har utarbeidet en oppskriftsbok med kundenes favoritter: NATURLI’ cookbook.

Flere favoritter

På spørsmål om hvilken som er hennes oppskrift, klarer ikke Hellkås å trekke frem kun én:

– Med burgere kan man gjøre mye spennende – da er det bare fantasien som setter grenser. Enten du bruker trøffelolje eller ketchup blir det digg. Så er smakene i Asian Bowl helt spesielle – og Chick Free Masala er også veldig god, den har så mye varme og kan være spicy.

– Uansett er NATURLI’ en god måte å få folk til å spise plantebasert. Det er en easy fix, liksom. Med NATURLI’ tror jeg vi er med på å endre folks oppfattelse av mat, og faktisk gjøre en forskjell, avslutter kafésjefen.

NATURLI’ har et rikt utvalg av ulike kjøtt– og meierierstatninger som er kompromissløse på smak og funksjon. Her kan du lese mer om produktene, og se hele utvalget.